“Ha sosem engeded szabadjára a gyermekeidet, hogyan tanulják meg, hogy mindig visszajöhetnek hozzád?” (ismeretlen)

2011. május 28., szombat

Kürtöskalács ahogy a nagyi csinálja

Hétvégi kiruccanásaink legujjabb állomása Bölön volt ahol a már már hagyományá vált nagyi kürtöskalács sütésében és fogyasztásában segitettünk be.

Hozzávalók:
3 kg liszt
6 tojás
2 csomag rama margarin
10 dkg friss élesztő
1 l tej
cukor izlés szerint
dió a forgatáshoz

Az élesztőt kevés langyos tejbe felfutatjuk. A margarint  a lisztel jól elsodorjuk majd hozzáadjuk a tojásokat és a  felfutatott élesztőt, ezeket jól összedolgozzok cukorral izesitjük, majd apránként a maradék tejjet is hozzádolgozzuk, amig egy könnyü gyurható tésztát kapunk. Az összeállt tésztát egy kb egy óra hosszat pihentetjük, ez alatt jól megkel.
A kelt tásztából darabokat szagatunk a sütőfára tekerjük és cukorba forgatjuk. Az igy elkészült tésztát parázs fölött szép pirosra sütjük.
A megsült tésztát még melegen dióba forgathjuk.

És hát a gyerekek sem unatkoztak.

 Eszter elsők közt teszteli a kalácsot

 még csak probálgatom, de hamartosan én is iyennel tekerek

 kis maszat

 terepszemle

 Attila tatával

 Minden darabot meg kell kostolnom

 kukucs Nádiával

 golya golya gilice, nézzél már ide

 apa sem unatkozott

 a kalács

3 megjegyzés:

  1. Kolbasz, most kurtoskalacs.., ez nekem kinzas.. :)

    VálaszTörlés
  2. Hú! a kürtöskalács nekem is kedvencem, régebben szerettem volna gázsütőben kipróbálni, de letettem róla...ezek szerint jól tettem! A gólyákat is mindig lesem útközben, eddig 1 fotót sikerült készítenem. Ti milyen szerencsések vagytok, hogy "saját" gólyátok van!! :))))

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjuk a kürtöskalácsot, nem tudunk betelni vele, igy az igazi szénen sütve. Ez az első golyás fotónk de, sajnos ez sem az igazi majd még próbálkozunk.

    VálaszTörlés